Biskut Raya 1 !

Hello & Assalamualaikum you all, lama tak berjumpa kan ? HAHA*eh eh ko sape deorg nak jmp. Puasa Penuh tak setakat nie ? Sorry larh lama tak update blog dlm masa seminggu dua nie :D busy sgt2x mehh . balik keje jerk terus tido. Then bangun pon terus g keje. Smpai tak de masa nak rehat langsung. Btw skang dah mula relax skit. Bos dah mula bagi cuti. Cuti raya tuh mehh. HAHAHA Awal kan. Biasa larh Pekerja kesayangan larh katakan. HAHAHA*Apeq dgr pon geli. So post kiter kali nie ttg Kuih Raya ma . HAHA. Apeq dgn semangat nye bangun seawal mungkin untuk tolong My mummy utk buat Kuih Raya nie . So nie die Kuih Raya kiter untuk post kali nie :

Biskut Sarang Semut :D
Bahan-bahannya .

500 gram Mentega
400 gram Gula Halus
600 gram Tepung Gandum
150 gram Tepung Jagung
300 gram Tepung Kastard
    4 Biji KUNING Telur
    2 sudu Teh Esen Vanila

Hiasan : Cawan Kertas & Coklat Rice :D
Sumber : Chef Syed Basharudin & Pn. Fauziah

Proses Pembuatan

1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang. Masukkan telur, Esen Vanila dan kacau hingga sebati.
*Maaf kerana ketika pembuatan adunan tersebut apeq masih dilena. HAHA

2. Masukkan semua jenis tepung yang disedia dan gaul hingga sebati bersama aduan mentega dan gula itu tadi . Uli adunan sehingga ianya tidak melekat pada jari.

3. Bulat-bulatkan dan parut adunan tersebut ke dalam cawan kertas. taburkan coklat rice diatasnya. 




4. Masukkan kedalam ketuhar dan biarkan ia masak dlm tempoh 20 minit dan panas suhu 170c



5. Selepas 20 minit kuih siap untuk disimpan kedalm bekas yang disediakan :D




Kepada sesiapa yg ingin merasa Biskut Sarang Semut Handmade baik punya. Pakat mai larh umah cheq . hang tok sah dok malu2x sgt larh. Mai ja. Pasti terhidang biskut raya nie . HAHHAA*udah terkeluor utara nye.


Sekian Terima Kasih <3
*Kalau Berkenan LIKE larh yerk :*

4 comments: